T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
SAMSUN / ÇARŞAMBA - Kızılot Burçin Uysal İlkokulu

18 MART ŞEHİTLER GÜNÜ

18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi'nin 109. 3-A Sınıf Öğretmeni Muhammet Süer ve Öğrencileri tarafından hazırlanıp sunulan etkinlikle kutlandı.

ÇANAKKALE ZAFERİ KISA BİLGİ

Amiral Carden komutasındaki 100'e yakın büyük küçük gemiden oluşan müttefik donanması 19 Şubat'ta harekete geçti. Esasında müttefikler Boğazı kolayca geçeceklerini ümit ediyorlardı. Churchill'e göre İngiliz donanması Boğaz'da görününce Türkler topları bırakıp kaçacaktı. Hatta o kadar emindiler ki İngiliz Cook Seyahat Şirketi İstanbul'a tur bile organize etmişti.

12 zırhlı savaş gemisi tarafından Çanakkale Boğazı’nın Anadolu ve Rumeli yakalarındaki giriş istihkâmları bombardıman edildi. 25 Şubat'a kadar havaların kötü gitmesi sebebiyle saldırıya ara verildi. O gün yeniden giriş istihkâmları topa tutuldu ve Seddülbahir ve Kumkale'deki tabyalarımız susturuldu.

25 Şubat-18 Mart tarihleri arasında mayın tarama ve Boğaz’ın orta bölümündeki seyyar ve sabit bataryaların susturulması için mücadele ettiler. Bu dönemde 4 Mart'ta Seddülbahir ve Kumkale'ye birkaç yüz asker çıkarılarak buradaki topların tamamen tahrip edilmesi amaçlandı. Ancak karada bekleyen Türk askerinin şiddetli mukabelesi üzerine zayiat vererek gemilere alındılar. Özellikle Seddülbahir'e çıkan düşman askerlerini karşılayan müfrezenin içinde bulunan Bigalı Mehmet Çavuş'un kahramanca hareketi, daha savaşın en başında Türk askerinin cesaret ve kahramanlığını göstermesi açısından büyük akis uyandırmıştır.

15 Mart'ta Amiral Carden rahatsızlığını beyan ederek görevden affını istedi ve 16 Mart'ta Amiral De Robeck komutanlığa getirildi. İngiliz hükümetinin bir an önce sonuca gidilmesi yönünde baskıları üzerine 18 Mart'ta son ve kat'i hücuma karar verildi.

Türk tarafında ise bu tarihe kadar cesaret ve inatla fevkalade bir mukavemet yapılmaktaydı. Silah gücü bakımından kıyas kabul edilmeyecek derecede zayıf olunduğu bilinmesine rağmen bütün imkânlar seferber edilerek karşı konulmaktaydı.

Buna rağmen müttefik donanmanın Çanakkale'yi geçmesi ihtimali de göz ardı edilmiyordu. İstanbul'da bunun için bazı hazırlıklar yapılmıştı. Marmara sahillerine toplar yerleştirildi ve tahkimat yapıldı. İstanbul sonuna kadar savunulacaktı. Ancak padişahın ve saray halkının Çanakkale geçildiği takdirde Konya'ya nakledilmesi, hükümetin de Eskişehir veya Bursa'ya nakli planlandı. Bunun için Haydarpaşa'da iki tren bile hazırlandı. Bu sırada Beylerbeyi Sarayı'nda tutulan II. Abdülhamid, Bursa'ya nakli için padişah V. Mehmed Reşad'ın bu konudaki iradesini tebliğe gelen Dahiliye Nazırı Talat ve yanındaki heyete red cevabı vermiş ve "Biraderim hazretlerine söyleyiniz ecdadımız Fatih Sultan Mehmed İstanbul'u alırken Bizans imparatoru surlarda savaşarak can verdi. Ben ondan daha az haysiyetli değilim. Hiçbir yere gitmiyorum, ecdadımızın şerefi namına istirham ederim kendisi de gitmesin" demiştir.

18 Mart günü düşman, içinde Queen Elizabeth gibi en son model gemilerin de bulunduğu 18 zırhlıdaki büyük çapta 316 topuyla, bizim kıymet ve kudretçe daha zayıf özelliklere sahip büyük çaplı sadece 73 topumuza karşı saldırıya geçti. Bu bir çeşit yüzer kalelerle sabit kalelerin savaşı olacaktı. Askeri otoriteler yüzer kalelere şans vermekteydi.

Saat 11'de başlayan savaş, akşam 18'e kadar devam etti ve düşmanın üç zırhlısının batması, üçünün havuza alınacak derecede hasar görmesiyle kuvvetinin üçte birini kaybetmiş bir halde geri çekilmesiyle sonuçlandı.

Bu savaşta gemilerin amansız ateşleri altında büyük bir cesaret ve fedakârlıkla savaşan Türk topçusunun hizmeti her türlü takdirin üstündedir. Vazifesini kutsal bilen Türk askerinin savaşa nasıl bir imanla motive olduğunu Seyit Onbaşı'nın şahsında görürüz. Seyit Onbaşı o gün vinci bozulan topa 215 kiloluk mermiyi mucizevi bir şekilde sırtlayıp götürmüştür.

7/8 Mart'ta Nusret tarafından dökülüp düşmanın fark edemediği ve 18 Mart'ta düşmanın iki zırhlısını batıran mayınlar da savaşın sonucuna büyük ölçüde tesir etmişti.

Savaşın sonunda bizim toplam 3 subay, 22 er şehidimize ve 2 subay, 59 er yaralımıza, kullanılamayacak derecede hasar görmüş birkaç topumuza karşılık, düşmanın 3 zırhlısı, büyük küçük 70-80 topu ve bu zırhlılardan sadece Fransız Bouvet zırhlısının 600'ün üstünde mürettebatı zayi edilmişti. Düşmanın 5 zırhlısı esaslı derecede ağır maddi zarar ve insan kaybıyla saf dışı kalmış, diğer gemilerinin tamamı da az çok zarar görmüş, bir hayli torpido, muhrip batırılmış veya yaralanmıştı.

18 Mart'ta Osmanlı ordusu çok önemli bir zafer kazanmıştı. Bu zaferin önemi düşman donanmasının hezimete uğratılarak püskürtülmesinin yanı sıra uzun süredir savaşlarda alınan yenilgilerden sonra gelen bu zaferin ordu ve milletin maneviyatını ve moralini yükseltip kendine olan özgüvenini yeniden kazanmasını sağlamış olmasıdır. Bu moral ve özgüven daha sonra yapılacak olan kara savaşlarının kazanılmasında şüphesiz çok etkili olmuştur.

Törenin Sunuculuğu 4-B Sınıfından Yağmur Arslan ve 4-A Sınıfından Hamza Saka tarafından yapıldı.

20-03-2024

 

 

3-A Sınıfı Öğrencisi Ali Yağız Kuru Seyit Onbaşı'yı Canlandırarak Yaptıklarını ve Hayatını Anlattı.

20-03-2024

Merhaba ben Seyit Ali Çabuk;

Koca Seyit veya Seyit Onbaşı olarak da tanınırım. Çanakkale’de savaşan askerlerden biriyim. 215 kiloluk mermiyi kaldırıp, İngiliz savaş gemisini batıran Çanakkale kahramanıyım.

Balıkesir’in Havran ilçesine bağlı Çamlık köyünde doğup büyüdüm. Annemin adı Emine , babamın adı Abdurrahman’dır. 

Vatanımızı savunmak için askere katıldım. Çanakkale cephesinde topçu eri olarak göreve başladım. Bombardıman sırasında topları kaldıran vinç parçalandı. Hiç düşünmeden 215 kiloluk top mermisini kaldırarak topa yerleştirdim. Üçüncü atışımda İngiliz zırhlı gemisini vurmayı başardım. Ağır hasar alan düşman gemileri Çanakkale’den ayrıldılar. Savaştan sonra memleketime döndüm. 

Bir gün Mustafa Kemal Paşa, Havran’a geldi. Kahramanlığım yurdun dört bir yanına duyurulmuştu. 

Unutmayın hayatta güzellikler olduğu kadar zorluklar da var. Güçlükler karşısında her zaman dimdik ayakta durun.

Kendinizden emin , inandığınız yolda ilerleyin...

 

 

 

4-B Sınıfı Öğrencisi Muhammet Taha Fildişi "Koca Seyit" Şiirini Okudu.

20-03-2024

KOCA SEYİT

Çanakkale Savaşı çetin,
Düşman gücünden emin,
Gemilerle yanaştılar Boğaz’a,
Geçit verilmez asla düşmana.
 

Balıkesir, Havran’dan bir yiğit
Ayağında çarık, adı Seyit
Arkadaşları şehit olmuştu
Kaybedecek hiç vakti yoktu.
 

Koca Seyit sırtlandı mermiyi
Yüreğinden taştı cesareti
Ağır mermiyi namluya sürdü
Düşman gemilerini sulara gömdü.

Çanakkale’de nice kahraman
Kanlarıyla yazdılar destan
Unutulmazsın Seyit Onbaşı
Minnettar sana yüce vatan.
 

Funda Menekşe

 

3-A Sınıfı Öğrencisi Ali Baran Alparslan "DurYolcu" Şirini Okudu.

20-03-2024

DUR YOLCU

Dur yolcu! Bilmeden gelip bastığın

Bu toprak, bir devrin battığı yerdir.

Eğil de kulak ver, bu sessiz yığın

Bir vatan kalbinin attığı yerdir.

 

Bu ıssız, gölgesiz yolun sonunda

Gördüğün bu tümsek Anadolu’nda,

İstiklal uğrunda, namus yolunda

Can veren Mehmed’in yattığı yerdir.

 

Bu tümsek, koparken büyük zelzele,

Son vatan parçası geçerken ele,

Mehmed’in düşmanı boğdugu sele

Mübarek kanını kattığı yerdir.


3-A Sınıfı Öğrenc,si  Muhammet Eymen Ketenci "Çanakkale" Şiirini Okudu.

20-03-2024

ÇANAKKALE

Çanakkale önünde toplanmış tüm düşmanlar,

Girmek için yurduma, bize savaş açmışlar,

Hem kara hem denizden, tüm gücüyle gelmişler,

Çok kısa bir zamanda kazanırız demişler.

 

Unutmuşlar kahraman ordumuzu, milleti!

Tanımazlar Atam’ı , ne şehidi ne Mehmet’i!

Derslerini almışlar , ağır bir yenilgiyle,

Çanakkale Türk’ündür! geçilmez mermiyle.



3-C Sınıfı Öğrencisi Mehmet Eymen Kara "Burası Çanakkale Geçilmez" Şiirini Okudu.

20-03-2024

Burası Çanakkale Geçilmez

18 Mart düşman yurduma girmiş.

Türk askeri karşısına dikilmiş.

Burası Çanakkale,

Geçilmez, geri dur demiş.

215 kiloluk topu almış sırtına,

Vurmuş düşmanı bir çırpıda.

Seyit Onbaşı’ ymış bu kahraman,

Çanakkale’ yi geçilmez kılan.

Çanakkale’ de düşmanı kovan,

Çocuğu, genci, yaşlısı ile savaşan,

Bu güzel vatanı bize bırakan,

Şehitlerimizi anacak Türk çocuğu her zaman.

Selma ÖZCAN


3-A Sıınıfı Öğrencisi  Ümmühan Deniz "Çanakkale Geçilmez" Şiirini Okudu.

ÇANAKKALE GEÇİLMEZ!

Gelmeyin ey düşmanlar,

Çanakkale geçilmez !

Bekler nice kahramanlar,

Çanakkale geçilmez !

 

18 Mart zaferini,

Herkes tanır Türk askerini !

Ölür de vermez vatanını,

Çanakkale geçilmez !

Çarşamba İlçesi Genelinde Düzenlenen 4. Sınıflar Arası İstiklal Marşı'nı Ezbere Okuma Yarışmasında Okulumuzu Temsil Eden Ezgi Öztürk İstiklal Marşı'nın 10 Kıtasını Ezbere Okudu.

KUTLAMA PROGRAMINDAN KARELER

20-03-202420-03-202420-03-202420-03-202420-03-202420-03-202420-03-202420-03-202420-03-202420-03-202420-03-202420-03-2024

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 20.03.2024 - Güncelleme: 21.03.2024 09:57 - Görüntülenme: 109
  Beğen | 8  kişi beğendi